Anže Lebinger

 |  Kultura

Laibach gre v Severno Korejo

© Maja Slavec

Laibachi bodo v Pjongjangu v avgustu imeli dva koncerta. Na korejski oder jih je spravil Morten Traavik. Norveški režiser je po spletu okoliščin s Trbovljčani prvič sodeloval, ko je na njihovo pobudo zrežiral glasbeni spot za pesem Whistleblowers. Traavik je glasbo skupine Laibach že poznal, spoznali pa so se prek pariškega grafičnega oblikovalskega studia Metastazis. Brez Norvežana bi skupina Laibach stežka dobila ekskluzivno vstopnico v domovino Kim Jong-Una, saj je s Severnimi Korejci sodeloval že večkrat in očitno pridobil njihovo zaupanje. Nastopa Laibacha 19. in 20. avgusta sovpadata s 70. obletnico osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske kolonizacije.

Za dva tisoč glavo množico bo skupina Laibach udejanila priredbo enega izmed letošnjih največjih severnokorejskih hitov We Will Go To Mount Paektu, ki ga sicer izvajajo članice skupine Moranbong. Gora Paektu iz naslova skladbe je najvišji vrh na Korejskem polotoku in naj bi bila mitološki rojstni kraj Kim Jong-Una. Laibachi bodo poleg tega odigrali še druge severnokorejske ljudske pesmi, drugi del koncerta pa bo izbor iz njihovega 35-letnega opusa. Očitno je, da bodo s koncertoma v Severni Koreji slovenski glasbeniki izvabili veliko medijske pozornosti in v mednarodnem prostoru postali še bolj prepoznavni, zatem ko so tam v svojem času pečat pustili z edinstvenimi priredbami hitov skupin The Rolling Stones, The Beatles in Queen.

O nastopu skupine Laibach smo sicer v Mladini že pisali. Veljko Njegovan je zapisal: »Zdi se, da se je Laibachu uresničila želja igrati in nastopati v zares totalitaristični državi, v takšni, za katero je bil nekdanji jugoslovanski sistem skorajda otroška igra.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.